Hooggevoeligheid / hoogsensitief

Het begrip hoog sensitief is vrij nieuw. De Amerikaanse psycholoog Elaine N. Aron was de eerste die er in 1996 in de V.S. over publiceerde. In Nederland werd het begrip pas in 2002 bekend. Elaine N. Aron is hoogleraar, universitair docent psychotherapeute in de Verenigde Staten. Ze heeft veel onderzoek gedaan naar hoog gevoeligheid.

Wat is dat nou eigenlijk een hoog sensitief persoon (HSPer)? Er zijn mensen die goed kunnen horen, goed kunnen zien, goed kunnen ruiken, goed kunnen proeven en mensen die goed kunnen voelen. Van de laatste groep zijn er mensen met nog extra voelsprieten. Ze voelen de ander perfect aan, weten zonder woorden hoe de ander zich voelt, voelen de sfeer precies aan en weten wanneer er iets mis is zonder dat daar over gesproken is. Het lijkt aangeboren te zijn en 15 tot 20 procent van alle mensen heeft deze eigenschap. 1 op de 5 personen dus.

Hoog gevoelige personen
- lijken verlegen maar hebben een sfeer van vertrouwen nodig om zich te uiten
- voelen precies wat er speelt
- komen vaak zelfvertrouwen te kort, zijn vaak perfectionistisch
- lopen niet snel 'naast 'de schoenen, zijn vaak te bescheiden
- hebben stilte en rust nodig om alle indrukken te verwerken
- hebben antennes voor huichelachtig gedrag, doorzien dit
- worden vaak ingezet naast drukke personen, omdat ze anderen goed begrijpen, maar kunnen daar zelf veel hinder van ondervinden

In de praktijk kan deze mooie eigenschap ook je valkuil zijn!
Goed om leren gaan met hoog gevoeligheid biedt daarom veel voordelen.
Neem contact op